Κεφάλι αριστερά, φόλα στα κομματόσκυλα

 

Ενημέρωση από τις παρεμβάσεις στην παρέλαση της 28ής Οκτωβρίου.

 

 

Σήμερα, 28 Οκτωβρίου, η παρέλαση στο Αγρίνιο δεν έμοιαζε με καμία από αυτές των προηγουμένων ετών.


Αρχικά και κυρίως οι μαθητές αρνήθηκαν να στρέψουν το βλέμμα τους προς τα δεξιά, προς αυτούς που έχουν πλέον ξεγυμνωθεί από την «επίσημη» εικόνα τους. Οι μαθητές προτίμησαν να στρέψουν το βλέμμα τους προς τους «ανεπίσημους» που με μαύρες σημαίες βροντοφώναζαν για άλλη μια φορά πως η κυριαρχία δεν θα αποσπάσει από αυτούς την λεγόμενη κοινωνική συναίνεση: «Κεφάλι αριστερά, φόλα στα κομματόσκυλα», «Όπου γάμος και χαρά, κομματόσκυλα μπροστά», «Αέρα, αέρα, να φύγει η χολέρα»…


Οι ασφαλίτες δεν άργησαν να εμφανιστούν και μάλιστα αποπειράθηκαν να προσαγάγουν άτομο που προσπάθησε να προσεγγίσει την εξέδρα των «επισήμων». Ο παρευρισκόμενος κόσμος, όμως, φυσικά δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο…


Όσοι από τους «επίσημους» παρευρέθηκαν (Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, διευθυντές, δεσποτάδες…) έστεκαν αμήχανα πάνω στην επίσημη εξέδρα τους. Αμήχανα χαμογελούσαν, αμήχανα έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν, αμήχανα έβλεπαν τα «ελληνικά νιάτα» που τόσο πολύ έχουν επενδύσει εις βάρος τους, να αποστρέφουν αηδιασμένα τα βλέμματά τους. Ούτε να τους κοιτάξουν δεν ήθελαν.


Όταν τελείωσε η γελοιότητα της παρέλασης, αμήχανα οι «επίσημοι» κατέβηκαν από τις εξέδρες τους να πάνε προς το δημαρχείο, αλλά οι «ανεπίσημοι» τους ακολούθησαν με μια αυθόρμητα πορεία προς το δημαρχείο, όπου έκατσαν για λίγη ώρα συνεχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα..


  

Πέρα από την απαξίωση των εκπροσώπων τη εξουσίας, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την παρέλαση ως διαδικασία και θεσμό που εμπεριέχει, αναπαράγει και προωθεί την ιεραρχία, τον εθνικισμό, την «κανονικότητα»,τον μιλιταρισμό και τον ρατσισμό. Μια διαδικασία  που συντηρείται από ψέματα, μισές αλήθειες και μυθοπλασίες.


ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΒΡΩΜΑΝΕ

ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *