Να παλέψουμε για το αυτονόητο: Τον τελευταίο πνεύμονα πράσινου της πόλης μας!

Αναδημοσιευμένο κείμενο από την  «Ανοιχτή Συνέλευση για την προστασία και την αναζωογόνηση του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου». Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο παρουσιάζονται οι δυο χάρτες πριν και μετά την ανάπλαση.

 

parko5

 

SOSτε το Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου

 

Να παλέψουμε για το αυτονόητο: Τον τελευταίο πνεύμονα πράσινου της πόλης μας!

 

Την Τρίτη 20 Αυγούστου εργάτες, μηχανικοί του δήμου και μπουλντόζες έβαλαν μπρος την εντολή της Δημοτικής Αρχής για «ανάπλαση» του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου. Πόρτες σφραγίστηκαν με λουκέτα και άρχισε να σπάζεται μέρος από το κράσπεδο. Από την πρώτη μέρα πολίτες εμπόδισαν τις εργασίες σταματώντας τις μπουλντόζες ενώ «άνοιξαν» ξανά τις πόρτες του πάρκου, ώστε η πρόσβαση να είναι δυνατή σε όλους τους πολίτες. Την Δευτέρα 26 Αυγούστου εργολάβος, εργάτες και μηχανικοί εμφανίστηκαν στο πάρκο μαζί με όλη την τοπική αστυνομική δύναμη καθώς και διμοιρίες από Πάτρα. Το έργο, από την μεριά τους, έπρεπε με κάθε μέσο να συνεχιστεί.

 

Η στοχοποίηση του τελευταίου πνεύμονα μιας ήδη τσιμεντοποιημένης πόλης γίνεται εδώ και πολύ καιρό. Πρόκειται στην ουσία για ένα «φιλέτο» μίζας για Δήμο και εργολάβους, που πρέπει άμεσα να απορροφηθεί και το μοναδικό σχέδιο του Δήμου για τον προϋπολογισμό έργου για τις επόμενες εκλογές. Σε αυτούς τους καιρούς φτωχοποίησης της τοπικής κοινωνίας, η λεηλασία του Πάρκου φαντάζει σαν κακόγουστο αστείο εις βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

 

Αναμφίβολα, η ανάπλαση του πάρκου θα αποτελέσει ένα περιβαλλοντικό έγκλημα για την πόλη μας. Στο χώρο που τόσο χρόνια εσωκλείεται από την πέτρινη μάντρα, που οι δημοτικές αρχές θέλουν να ρίξουν, έχει δημιουργηθεί εδώ και 80 περίπου χρόνια ένα οικοσύστημα. Αυτό το οικοσύστημα περιλαμβάνει δέντρα ( κάποια από αυτά μεγάλης ηλικίας και ύψους), ποώδη βλάστηση αλλά και πανίδα, όπως τα σκιουράκια που οι επισκέπτες μπορούν να βρουν σε αυτό. Το οικοσύστημα αυτό δημιουργήθηκε μέσα στο χρόνο και έχει πάρει τη σημερινή του μορφή.

 

Οι παρεμβάσεις, που σχεδιάζονται να γίνουν με την ανάπλαση, αποτελούν μια πολύ βίαιη παρέμβαση σε αυτό το οικοσύστημα βάζοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως η άνοδος θερμοκρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δε θα περιοριστούν μόνο στη γύρω περιοχή από το πάρκο αλλά θα επηρεάσουν όλη την πόλη αφού το πάρκο αποτελεί πηγή δροσισμού και είναι ο μοναδικός πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου της πόλης.

 

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η «ανάπλαση», οι δημοτικές αρχές επέλεξαν την συσκότιση μη δημοσιεύοντας τα τοπογραφικά και τη μακέτα. Μετά από τόσο καιρό μαθαίνουμε ότι το έργο απαλλάχτηκε περιβαλλοντικής μελέτης ,κάτι που δε ξέρουμε πόσο νόμιμο είναι. Ακόμα οι δημοτικές αρχές εξαφάνισαν από τα τοπογραφικά σχέδια γύρω στα 921 δέντρα ( πάνω από τα μισά που υπάρχουν) με στόχο την παράνομη υλοτομία τους. Ενώ ακόμα μας υπόσχονται 32 στρέμματα γκαζόν που δεν προσφέρει τίποτα στο μικροκλίμα της περιοχής αλλά αντιθέτως χρειάζεται αρκετή ποσότητα νερού.

 

Η οικονομία τη αγοράς θέλει να αποικίσει τα πάντα. Οι δημόσιοι χώροι πρέπει να εμπορευματοποιηθούν για να διατηρηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Η ανάπλαση του Πάρκου δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι φυσική προέκταση τη αντίληψης που θέλει τους δημόσιους χώρους αποστειρωμένους και παραδομένους στις προσταγές της κερδοφορίας. Με την εν λόγω ανάπλαση δεν θα ανοίγει το πάρκο στην πόλη. Αντίθετα το αστικό τοπίο και η τσιμεντοποίηση εισβάλουν στο χώρο του Πάρκου. Τη στιγμή που τα πάντα γύρω μας καταρρέουν, επιχειρείται η καταστροφή ενός χώρου συνάντησης, ξεκούρασης, και αναψυχής για την τοπική κοινωνία της πόλης. Ενός χώρου, που εδώ και έναν αιώνα περίπου, αποτελεί το μεγάλο πνεύμονα της πόλης, που εκτός από περιβαλλοντολογική αξία, έχει και εξαίσια κοινωνική, ιστορική και πολιτισμική βαρύτητα.

 

Όμως το Πάρκο, ως δημόσιος χώρος, είναι και τόπος λήψης αποφάσεων για την τοπική κοινωνία. Όλοι και όλες έχουμε ευθύνη για την εξέλιξη και το μέλλον του, εδώ και τώρα. Εμείς οι κάτοικοι του Αγρινίου είναι η ώρα να θέσουμε τους όρους του αγώνα ενάντια στη λεηλασία του πάρκου. Μέσω τις ανοιχτής συνέλευσης με συλλογικές και ισότιμες διαδικασίες καλούμε όλους τους Αγρινιώτες να κάνουμε πραγματικότητα την ενεργή συμμετοχή στα δημόσια θέματα της πόλης. Σκοπός μας είναι η αναζωογόνηση του Πάρκου και η αποτροπή της λεηλασίας του.

 

Ανοιχτή συνέλευση για την προστασία και την αναζωογόνηση του Δημοτικού πάρκου

 

ΥΓ1: H συνέλευση πραγματοποιείται κάθε απόγευμα στις 7 μμ στο πάνω μέρος του πάρκου (λιμνούλα).

 

ΥΓ2: Στο σχέδιο 1 φαίνεται το πώς είναι ακριβώς το πάρκο σήμερα. Γεμάτο βλάστηση. Στο σχέδιο 2 είναι το τοπογραφικό του δήμου για το πώς θα γίνει το πάρκο μετά την ανάπλαση που «επιχειρείται». Οι χώροι με το πράσινο χρώμα προορίζονται για γκαζόν και τα δέντρα που θα παραμείνουν είναι μόνο οι κύκλοι που βλέπετε στο σχέδιο. Η καταστροφή είναι εμφανής. Τσιμέντο, σίδερα, μάρμαρο, πορσελάνη, χάλυβας και γκαζόν είναι τα υλικά της ανάπλασης. Ούτε το 1/5 των δέντρων δε θα παραμείνει.

 

1

(σχέδιο 1)

2

(σχέδιο 2)

 

2 thoughts on “Να παλέψουμε για το αυτονόητο: Τον τελευταίο πνεύμονα πράσινου της πόλης μας!”

  1. "Οι φωτογραφίες που περιέχονται σε αυτό το άλμπουμ αφορούν στη μελέτη "ανάπλασης" του πάρκου Αγρινίου.
    Το σχέδιο με τίτλο "τοπογραφικό διάγραμμα" χρησιμοποιείται για να τεκμηριώσει την υπάρχουσα βλάστηση, γι' αυτό άλλωστε υπάρχει η σφραγίδα της δασικής υπηρεσίας. Στην ουσία η υπάρχουσα υψηλή βλάστηση είναι διπλάσια σε έκταση από αυτήν που αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο διάγραμμα. 
    Το συγκεκριμένο έργο γίνεται με τη χρηματοδότηση ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα έργα αρχιτεκτονικής τοπίου προϋποθέτουν στο φάκελλο υποψηφιότητας την ύπαρξη σχεδίου βοτανολογικής αποτύπωσης των υφιστάμενων φυτικών ειδών. Το προαναφερόμενο σχέδιο ακριβούς βοτανολογικής αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης φαίνεται πως δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο φάκελλο… 
    Το σχέδιο με τίτλο "γενική διάταξη πρόταση υλικά" δείχνει την κατάσταση που προτείνει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου. Με λίγα λόγια κοπή υψηλής βλάστησης που καταλαμβάνει πάνω από τη μισή υφιστάμενη έκταση και αντικατάσταση της από εκτεταμένη χρήση χλοοτάπητα (γρασίδι ή γκαζόν). Αν συμβεί αυτό σημαίνει πως αποψιλώνονται πάνω από τα 2/3 του όγκου της υφιστάμενης βλάστησης, με καταστροφικές συνέπειες για για τη βιωσιμότητα των πολιτών της πόλης του Αγρινίου. Στην πόλη του Αγρινίου ήδη καταγράφονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης η πρόταση του έργου δεν περιέχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 
    Παράλληλα οι υδατικές ανάγκες συντήρησης του προαναφερόμενου χλοοτάπητα αυξάνουν τις διαστάσεις της δεξαμενής σε τριπλάσιο τουλάχιστο μέγεθος. Κάτι που σημαίνει πολύ νερό άρα και πολλούς φόρους στους πολίτες για την κατανάλωση αυτού του νερού συντήρησης του χλοοτάπητα."

    καλυτερα μπες εδω:

    https://www.facebook.com/dimitris.geronikos/media_set?set=a.10151641375417545.1073741827.636587544&type=1

  2. Επειδή είμαι ειλικρινά καλόπιστος…

    1)μπορείτε να μου εξηγήσετε αυτα τα σχέδια τι ακριβώς εμφανίζουν γιατί ούτε μηχανικός είμαι,ούτε περιβαλλοντολόγος  και δεν καταλαβαίνω τι απεικονίζουν

    2)γιατί να θεωρήσω τα σχέδια αυτά αξιόπιστα ό,τι και αν εμφανίζουν

    3) δεν σας φαίνεται πως όλη η δουλειά ξεκίνησε για ψηφοθηρικούς λόγους και κάποιοι για λόγους ευαισθησίας και καλοπροαίρετα έχετε εμπλακεί σε ένα κυνήγι μαγισσών…

    4)δεν είδα πολλές οικολογικές ευαισθησίες όταν κάτοικοι του Αγρινίου έκοβαν το αλσύλιο για καυσόξυλα…ξαφνικά αναπτύχθηκε οικολογικο κίνημα στο Αγρίνιο μέσα σε 2 μήνες…ας το πιστέψουμε.

    5)δεν σας ανυσηχεί περισσότερο το να αρχίσει η ανάπλαση του πάρκου και να μην ολοκληρωθεί ποτέ και να μείνει το πάρκο βομβαρδισμένο τοπίο γιατί στο εντωμεταξύ η χώρα θα έχει καταρεύσει απ τα γαμωμνημόνια και το Σαμαρά…το θεωρείτε απίθανο σενάριο αυτό…εμένα μου φαίνεται το πιθανότερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *