Σχετικά με την υπόθεση συμπλοκής συντρόφων με παρακρατικούς φασίστες και μπράβους της Χ.Α και του Λ.Α.Ο.Σ στη πλατεία Δημοκρατίας στις 04/09/07.

 

Ενημερωτικό κείμενο από τους/ τις «Αντιφασίστες/τριες από Αγρίνιο»

 

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 04/09/2007 εφτά-οκτώ σύντροφοι & αντιφασίστες καθόταν στη κεντρική πλατεία της πόλης του Αγρινίου (πλατεία Δημοκρατίας). Η περίοδος ήταν προεκλογική μιας και στις 17/09 θα ακολουθούσαν οι εκλογές και για αυτό το λόγο είχαν τοποθετηθεί κομματικά προεκλογικά περίπτερα στο κέντρο της πόλης και πάνω στη πλατεία. Αντιφασίστας που κοίταζε προς το περίπτερο του Λ.Α.Ο.Σ που βρισκόταν στο κάτω μέρος της πλατείας δέχεται επίθεση από τρία μέλη-στελέχη του ακροδεξιού κόμματος του Λ.Α.Ο.Σ (λίγες ώρες πριν είχε προηγηθεί αφισοκόλληση του Λ.Α.Ο.Σ). Τέσσερις- πέντε σύντροφοι αντιδρούν στη θρασύδειλη αυτή επίθεση ζητώντας το λόγο & ακολουθεί μικροσυμπλοκή. Ο ελληναράς τραμπούκος, μπράβος και χούλιγκαν της Α.Ε.Κ Θανάσης Σταθόπουλος (γνωστός & ως «Γιδόπουλος») εκτελώντας εκείνη τη στιγμή χρέη προστάτη ή μπράβου του Λ.Α.Ο.Σ (ο πατέρας του ήταν υποψήφιος στο νομό Αιτ/νίας τη περίοδο εκείνη) χτύπησε με τασάκι που είχε κρυμμένο στη τσέπη του παντελονιού το σύντροφο Γ.Κ. Λίγο μετά από αυτό & με το τέλος της συμπλοκής οι φασίστες αποχωρούν,  κάποιοι από αυτούς βρίζοντας (ανάμεσα σε αυτούς & παρών στο σκηνικό του τραυματισμού του συντρόφου ήταν & ο ίδιος ο υποψήφιος, ο ηλικιωμένος Σπυρίδωνας Σταθόπουλος, γνωστό παλιό στέλεχος της Ε.Π.Ε.Ν και συνεργάτης των συνταγματαρχών της χούντας). Οι υπόλοιποι φασίστες συμμετέχοντες στην επίθεση ήταν ο Λεωνίδας Σταθόπουλος (πρόεδρος τότε της Τ.Ο του Λ.Α.Ο.Σ και τώρα υποψήφιος με τη Χ.Α) & ο Γιάννης Παπαγεωργίου (γραμματέας τότε της Ν.Ε Αιτ/νίας του Λ.Α.Ο.Σ).

 

Ο σύντροφος μεταφέρεται στο νοσοκομείο Αγρινίου & στη συνέχεια εσπευσμένα στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου στο Ρίο, με το χτυπημένο του μάτι να έχει γεμίσει σπασμένα γυαλιά από το τασάκι που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Πραγματοποιείται εγχείρηση & στη συνέχεια μεταφέρεται στην Αθήνα όπου και ακολουθούν άλλες δυο επεμβάσεις. Η ζημιά που προκλήθηκε στο μάτι του είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της όρασης του από το αριστερό μάτι. Μες στο επόμενο 48ωρο οι μπάτσοι προβαίνουν σε αυτεπάγγελτη μήνυση. Μήνυση καταθέτει και ο πατέρας του συντρόφου κατά του υποψήφιου του Λ.Α.Ο.Σ  Σπ. Σταθόπουλο καθώς και κατά του γιου του, Θαν. Σταθόπουλο, που χτύπησε το σύντροφο.

 

Τέσσερις ημέρες μετά το περιστατικό & το τραυματισμό του συντρόφου πραγματοποιείται αντιφασιστική διαδήλωση από συντρόφους/ισες και αντιφασίστες/τριες  στην οποία συμμετέχουν περίπου 300 άτομα τόσο από το Αγρίνιο & τα περίχωρα του όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Μια βδομάδα μετά ο σύντροφος Γ.Κ καταθέτει μήνυση κατά του Θαν. Σταθόπουλου μέσα από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονταν ακόμη.

 

Περίπου ένα χρόνο μετά & αφού έχουν προηγηθεί οι καταθέσεις υπεράσπισης & αλληλεγγύης των συντρόφων & φίλων του Γ.Κ, ο Σπ. Σταθόπουλος προχωρεί σε μήνυση κατά του Γ.Κ καθώς & κατά άλλων εφτά ατόμων (μέσα σε αυτά φίλοι & σύντροφοι του Γ.Κ) για επίθεση, πρόκληση απλών σωματικών βλαβών, εξύβριση κτλ. Πέντε & πλέον χρόνια μετά το περιστατικό & ενώ έχουν μεσολαβήσει αρκετές αναβολές η δίκη έχει οριστεί για τη Πέμπτη 28/03/13 στις 9 το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου.

 

Αυτή ήταν η πρώτη φασιστική επίθεση που συνέβη τα τελευταία χρόνια στη πόλη του Αγρινίου ενώ μερικούς μήνες μετά έκαναν την εμφάνιση τους & οι λιγοστοί νεοναζί της Χ.Α με αρχηγό και ιδεολογικό ηγέτη τον Λεωνίδα Σταθόπουλο.

 

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η δίκη έχει οριστεί για τις 28 Μαρτίου και ήδη έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό μια προσπάθεια ανεύρεσης του χρηματικού ποσού που αναλογεί στα δικαστικά έξοδα το οποίο και ανέρχεται περίπου στα 2000€. Δεδομένου τα χαρακτηριστικά των εποχών που βιώνουμε (κρίση του κεφαλαίου, ανεργία κτλ) η οικονομική ενίσχυση και υποστήριξη από άτομα και συλλογικότητες θα ήταν ευπρόσδεκτη. Μες στις επόμενες μέρες θα γνωστοποιηθεί αριθμός τραπεζικού λογαριασμού για όσους/ες θελήσουν να συνεισφέρουν στην συγκέντρωση του ποσού των δικαστικών εξόδων.

 

Μάρτιος 2013

Αντιφασίστες/τριες από Αγρίνιο

2 thoughts on “Σχετικά με την υπόθεση συμπλοκής συντρόφων με παρακρατικούς φασίστες και μπράβους της Χ.Α και του Λ.Α.Ο.Σ στη πλατεία Δημοκρατίας στις 04/09/07.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.