ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΣΙΓΗ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

" Οι καταλήψεις, ωστόσο, δεν είναι μόνο τα κτίρια. Είναι τα πολιτικά υποκείμενα που λειτουργούν μέσα σε αυτές. Είναι οι πολιτικές σχέσεις με άλλα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα και με άλλες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι οι σχέσεις με την κοινωνία και τους αγώνες της. " 

 

antiv_web

(Aφίσα απο κατάληψη Αpertus και Ραδιουργία 87,7FM)

 

 

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ

ΣΙΓΗ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Η επιχείρηση του Δένδια για την εκκένωση των κατειλημμένων χώρων κοινωνικής οργάνωσης και αντίστασης συνεχίζεται στην Δ. Ελλάδα («Αντιβίωση» στα Γιάννενα, «Βάλβειο Βιβλιοθήκη» στο Μεσολόγγι, «Παράρτημα», «Μαραγκοπούλειο», «Στέκι ΤΕΙ» στη Πάτρα, «Κελί» στην Ηγουμενίτσα). Μια επιχείρηση που ξεκίνησε το χειμώνα στο κέντρο της Αθήνας -με την εκκένωση των καταλήψεων «Villa Amalias» και «Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά» και την  απόπειρα εκκένωσης της «Λέλας Καραγιάννη 37»-, έχοντας ως σκοπό την φίμωση κάθε φωνής διαμαρτυρίας και την πάταξη κάθε κίνησης αντίστασης. Μια επιχείρηση, που συντονίζεται παράλληλα με την στρατηγική της γενικευμένης υποτίμησης των ζωών μας που επιβάλλει το κράτος, προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τα πενιχρά ευρήματα στο εσωτερικό των καταλήψεων (άδεια μπουκάλια, σημαίες, εργαλεία, πανό κτλ) δεν στάθηκαν εμπόδιο στα όρνεα της δημοσιογραφίας για να λασπολογήσουν και να λοιδορήσουν με κάθε μέσο τις καταλήψεις, αλλά και το τωρινό κίνημα αντίστασης. Η στρατηγική αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με την επιστράτευση απεργιών, τη καταστολή διαδηλώσεων, τους ξυλοδαρμούς και τις συλλήψεις αγωνιστών/τριών, τα ΜΑΤ στη Χαλκιδική και στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου…

 

Το χρονικό διάστημα που εκκενώθηκαν οι καταλήψεις στην Πάτρα και τα Γιάννενα, στο Αγρίνιο επιχειρείται η «ανάπλαση»- λεηλασία του Δημοτικού Πάρκου. Οι εργολάβοι και ο Δήμος περιφρουρούν το έργο τους, με όλη την αστυνομική δύναμη της περιοχής και με ενίσχυση από δυνάμεις των γειτονικών πόλεων, στη προσπάθεια τους να αναχαιτίσουν τις αντιδράσεις και αντιστάσεις της τοπικής κοινωνίας. Κάτι το οποίο, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε άσχετο, με την επίθεση στους κατειλημμένους κοινωνικούς χώρους. Το διακύβευμα για αυτούς είναι να ξεμπερδέψουν μια και καλή με τους ανοιχτούς και δημόσιους χώρους. Διότι οι δημόσιοι χώροι, όπως και οι καταλήψεις, αποτελούν τόπους συνάντησης, λήψης αποφάσεων και συλλογικοποίησης, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, σημεία σύνδεσης των κοινωνικών αγώνων, χώροι έκφρασης και δημιουργίας.

 

Η κατάληψη Apertus, ξεκίνησε την λειτουργία της την Πρωτομαγιά του 2010, δίνοντας ζωή στον παρατημένο στην φθορά χώρο που βρίσκεται στην οδό Καλυβίων 70. Επέλεξε να ενεργεί μέσα από ανοιχτές, κινηματικές και κοινωνικές διαδικασίες, θέλοντας να συνεισφέρει στο διαρκές κοινωνικό ρεύμα αμφισβήτησης των ιεραρχιών, των εκμεταλλευτικών και καταπιεστικών σχέσεων, του εθνικισμού, των έμφυλων διακρίσεων…  

 

Οι καταλήψεις, ωστόσο, δεν είναι μόνο τα κτίρια. Είναι τα πολιτικά υποκείμενα που λειτουργούν μέσα σε αυτές. Είναι οι πολιτικές σχέσεις με άλλα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα και με άλλες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι οι σχέσεις με την κοινωνία και τους αγώνες της.

 

Τις καταλήψεις τις υπερασπιζόμαστε μαζί με τον κόσμο που αγωνίζεται ενάντια στην υποτίμηση και την απαξίωση της ζωής του. Τις υπερασπιζόμαστε μαζί με τον κόσμο που διεκδικεί δημόσια αγαθά και δημόσιους χώρους. Τις υπερασπιζόμαστε μαζί με όλους και όλες που μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα στον κόσμο της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Τις υπερασπιζόμαστε στους δρόμους, τις πλατειές, τα πάρκα και στις γειτονιές μας… 

 

Όσες επιχειρήσεις σε κατειλημμένους χώρους και αν στήσουν, δεν θα καταφέρουν ποτέ να καταστείλουν τις σχέσεις των αγωνιζόμενων και τους ίδιους τους κοινωνικούς – ταξικούς αγώνες που διεξάγονται παντού.

 

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Αντιβίωση (Γιάννενα) – Βάλβειο Βιβλιοθήκη (Μεσολόγγι) –

Παράρτημα, Μαραγκοπούλειο, Στέκι ΤΕΙ (Πάτρα) – Κελί (Ηγουμενίτσα)

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

από τις καταλήψεις, τους αυτοοργανωμένους χώρους, τις συλλογικές δομές αντιπληροφόρησης

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΛΗΨΗ APERTUS

 

Κατάληψη Apertus – Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος στο Αγρίνιο

 

IMG_0747

(Πανό στην Πλατεία Δημάδη)

Εκπομπή για το ΄΄κυνήγι μαγισσών ” των ημερών μας

Eκπομπή με αφορμή την διαπόμπευση και τον στιγματισμό οροθετικών  γυναικών.

Aπό την εκπομπή radio active zone στο αυτοοργανωμένο κοινωνικό ραδιόφωνο Ραδιουργία

Για το κοινωνικό άσυλο και το ρόλο του πανεπιστημίου

 

Η ολομέτωπη επίθεση του κράτους και των αφεντικών, δεν χρειάζεται πλέον προσχήματα.


Διευρύνεται με κάθε τρόπο εντείνοντας ακόμη περισσότερο τον έλεγχο και την καταστολή. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να μείνει απ΄ έξω. Με τις νέες διατάξεις, ακόμα και οι πιο τυπικές δεσμεύσεις για «δημόσια και δωρεάν παιδεία», εξανεμίστηκαν.

 


Ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση περιγράφει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Η διοίκηση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα γίνεται από μάνατζερ, η κατάργηση των δωρεάν συγκραμάτων θα επιφέρει και τα δίδακτρα σπουδών, ενώ η επιστημονική έρευνα θα γίνεται συμφώνα με τις ανάγκες του κέρδους και όχι σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες. Ο νέος νόμος καταργεί επίσης την νομική υπόσταση του πανεπιστημιακού ασύλου.


 

Δεν τρέφαμε ποτέ αυταπάτες για το πανεπιστήμιο και την επίδραση του στην κοινωνία ως ένας ακόμη θεσμός που φέρει την καταστολή στην σκέψη για την δημιουργία ενός ρομποτοποιημένου τύπου ανθρώπου-γρανάζι στην καπιταλιστική μηχανή. Το πανεπιστήμιο είναι που αναπαράγει και προωθεί τον διαχωρισμό και τον έλεγχο απέναντι στην κοινωνία της εξειδίκευσης, της συστηματοποίησης, του μερικού και της αλλοτρίωσης της αστικής ιδεολογίας. Το πανεπιστήμιο, που αποτελεί ένα ακόμη μοχλό για την κυριαρχία της εξουσίας, εναρμονισμένο πλήρως με την τωρινή και μέλλουσα πραγματικότητας του κράτους και του κεφαλαίου, παραμένει με έναν χαρακτήρα επιλεκτικό: κάποιους θα αφήσει έξω, κάποιους θα πάρει μαζί του.


 

Παράλληλα, από την μία οι γονείς από κεκτημένη ταχύτητα πειθαναγκάζουν τα παιδία τους να μπουν σε κάποια σχόλη «για να έχουν ένα χαρτί», και από την άλλη οι φοιτητές επιθυμούν την «ανεμελιά της φοιτητικής ζωής», παρατείνοντας την εφηβεία τους για 5-6 χρόνια ακόμη «για να περάσουν καλά», μέχρι να μπουν με βλέψεις στην παραγωγή. Κάτι που απορρέει από την συνολική απαξίωση της συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων, καθώς και την προώθηση της ιδέας του ατομικισμού και του βολέματός.


 

Το πανεπιστημιακό παρόν, δεν αποτελεί «όαση» και έτσι δεν θα διεκδικήσουμε την «επιστροφή στα παλιά». Ωστόσο, οι αλλαγές στην τριτοβάθμια επιφέρουν αλλαγές στο συνολικότερο κοινωνικό πεδίο και δεν μπορούν να μην εγγραφούν ιστορικά σε αυτό.


 

Το πανεπιστημιακό άσυλο μπορεί να καταργήθηκε θεσμικά. Όμως, οι κοινωνική νομιμοποίηση του παραμένει. Το κοινωνικό άσυλο, το οποίο πλαισιώθηκε «από τα κάτω», δεν στηρίζεται σε νόμους, αλλά μόνο σε σχέσεις των υποκειμένων που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός του πανεπιστημίου. Εξέχουσα σημασία έχει, πως διάφοροι πανεπιστημιακοί χώροι αποτέλεσαν αιχμή αντιθεσμικών αγώνων και ξεπερνώντας τους πλαστούς διαχωρισμούς των ρόλων (όπως αυτούς του φοιτητή, καθηγητή, εργάτη, ανέργου κτλ), συνδέθηκαν με ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια.  Το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί μια διαχρονική κοινωνική κατοχύρωση. Η προάσπισή του είναι υπόθεση κοινωνική, όχι συντεχνιακή και οπωσδήποτε όχι κρατική. Η μοναδική αποτελεσματική διασφάλιση είναι αυτή που προκύπτει από τους κοινωνικούς συσχετισμούς. ( Όπως πχ και ένας κατειλημμένος κοινωνικός χώρος δεν καλύπτεται από κανένα νομικά κατοχυρωμένο άσυλο, αλλά εξαρτάται μόνο από εξωνομικούς παράγοντες  όπως κοινωνική απεύθυνση, συμπαράσταση, μαζικότητα κτλ)


 

Η Ραδιουργία FM, ως κοινωνικό ραδιόφωνο, θεμελιώνει την λειτουργία του στην κοινωνική δράση και την αντιπληροφόρηση. Επιδιώκει την σύνδεση της με κοινωνικές ομάδες και άτομα, έξω από το κρατικό, κομματικό και επιχειρησιακό μονοπώλιο. Προωθεί την δημιουργία σχέσεων αλληλοσυμπλήρωσης, εμπλουτισμού και σύνθεσης ανάμεσα στα διαφορετικά υποκείμενα. Με αυτήν την προοπτική δεν μπορεί παρά να σταθεί αλληλέγγυα στους αγώνες των φοιτητών –που αποδεσμεύονται από ρόλους και ετεροκαθορισμούς-και να προσφέρει όσο ραδιοφωνικό χρόνο χρειαστεί για να αρθρώσουν το δικό τους αυτόνομο λόγο και να προτάξουν τις δικές τους αυτοκαθοριζόμενες ανάγκες στα ερτζιανά της πόλης.


 

Η Ραδιουργία FM, ως αυτοοργανομένο συλλογικό εγχείρημα, που λειτουργεί στο κοινωνικό πεδίο της πόλης του Αγρινίου (συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου), προασπίζεται το κοινωνικό άσυλο που στηρίζεται στην συντροφικότητα, την αλληλεγγύη καθώς και την οικειοποίηση του πανεπιστημιακού χώρου.


 


Δεν χαρίζουμε κανένα κοινωνικό κατεκτημένο σε κανέναν.


 


ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ  – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ


  

Αυτοοργανωμένο Κοινωνικό Ραδιόφωνο Αγρινίου


Ραδιουργία 88FM

 

 ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

Προβολή Βίντεο

Συζήτηση: Οι νόμοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και η θεσμική κατάργηση του ασύλου

 

 

Παρασκευή 9/09, 8:30μμ

 

Στο χώρο της Πανεπιστημιακής Σχολής Αγρινίου

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΣΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ


Κοινή αφίσα των ελεύθερων αυτοοργανωμένων ραδιοφώνων

98FM ( Aθήνα ), 1431AM (Θεσσαλονίκη),

Radio Revolt (θεσσαλονίκη), 105FM (Μυτιλήνη),

Ράδιο Κατάληψη (Πάτρα), Ραδιουργία 88FM (Αγρίνιο)

 

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ
ΣΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ
ΕΚΠΕΜΠΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΑ, ΑΝΤΙΕΡΑΡΧΙΚΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ  ΣΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΑ MEDIA ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Για την οικονομική ενίσχυση…

Το πάρτι γίνεται για την οικονομική ενίσχυση της Ραδιουργίας FM.

Μέρος τον εσόδων θα διατεθούν για την ενίσχυση των διωκόμενων στο Ηράκλειο μετά την εκκένωση της κατάληψης ΠΙΚΠΑ