" Οι καταλήψεις, ωστόσο, δεν είναι μόνο τα κτίρια. Είναι τα πολιτικά υποκείμενα που λειτουργούν μέσα σε αυτές. Είναι οι πολιτικές σχέσεις με άλλα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα και με άλλες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι οι σχέσεις με την κοινωνία και τους αγώνες της. "
(Aφίσα απο κατάληψη Αpertus και Ραδιουργία 87,7FM)
ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ
ΣΙΓΗ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η επιχείρηση του Δένδια για την εκκένωση των κατειλημμένων χώρων κοινωνικής οργάνωσης και αντίστασης συνεχίζεται στην Δ. Ελλάδα («Αντιβίωση» στα Γιάννενα, «Βάλβειο Βιβλιοθήκη» στο Μεσολόγγι, «Παράρτημα», «Μαραγκοπούλειο», «Στέκι ΤΕΙ» στη Πάτρα, «Κελί» στην Ηγουμενίτσα). Μια επιχείρηση που ξεκίνησε το χειμώνα στο κέντρο της Αθήνας -με την εκκένωση των καταλήψεων «Villa Amalias» και «Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά» και την απόπειρα εκκένωσης της «Λέλας Καραγιάννη 37»-, έχοντας ως σκοπό την φίμωση κάθε φωνής διαμαρτυρίας και την πάταξη κάθε κίνησης αντίστασης. Μια επιχείρηση, που συντονίζεται παράλληλα με την στρατηγική της γενικευμένης υποτίμησης των ζωών μας που επιβάλλει το κράτος, προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τα πενιχρά ευρήματα στο εσωτερικό των καταλήψεων (άδεια μπουκάλια, σημαίες, εργαλεία, πανό κτλ) δεν στάθηκαν εμπόδιο στα όρνεα της δημοσιογραφίας για να λασπολογήσουν και να λοιδορήσουν με κάθε μέσο τις καταλήψεις, αλλά και το τωρινό κίνημα αντίστασης. Η στρατηγική αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με την επιστράτευση απεργιών, τη καταστολή διαδηλώσεων, τους ξυλοδαρμούς και τις συλλήψεις αγωνιστών/τριών, τα ΜΑΤ στη Χαλκιδική και στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου…
Το χρονικό διάστημα που εκκενώθηκαν οι καταλήψεις στην Πάτρα και τα Γιάννενα, στο Αγρίνιο επιχειρείται η «ανάπλαση»- λεηλασία του Δημοτικού Πάρκου. Οι εργολάβοι και ο Δήμος περιφρουρούν το έργο τους, με όλη την αστυνομική δύναμη της περιοχής και με ενίσχυση από δυνάμεις των γειτονικών πόλεων, στη προσπάθεια τους να αναχαιτίσουν τις αντιδράσεις και αντιστάσεις της τοπικής κοινωνίας. Κάτι το οποίο, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε άσχετο, με την επίθεση στους κατειλημμένους κοινωνικούς χώρους. Το διακύβευμα για αυτούς είναι να ξεμπερδέψουν μια και καλή με τους ανοιχτούς και δημόσιους χώρους. Διότι οι δημόσιοι χώροι, όπως και οι καταλήψεις, αποτελούν τόπους συνάντησης, λήψης αποφάσεων και συλλογικοποίησης, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, σημεία σύνδεσης των κοινωνικών αγώνων, χώροι έκφρασης και δημιουργίας.
Η κατάληψη Apertus, ξεκίνησε την λειτουργία της την Πρωτομαγιά του 2010, δίνοντας ζωή στον παρατημένο στην φθορά χώρο που βρίσκεται στην οδό Καλυβίων 70. Επέλεξε να ενεργεί μέσα από ανοιχτές, κινηματικές και κοινωνικές διαδικασίες, θέλοντας να συνεισφέρει στο διαρκές κοινωνικό ρεύμα αμφισβήτησης των ιεραρχιών, των εκμεταλλευτικών και καταπιεστικών σχέσεων, του εθνικισμού, των έμφυλων διακρίσεων…
Οι καταλήψεις, ωστόσο, δεν είναι μόνο τα κτίρια. Είναι τα πολιτικά υποκείμενα που λειτουργούν μέσα σε αυτές. Είναι οι πολιτικές σχέσεις με άλλα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα και με άλλες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι οι σχέσεις με την κοινωνία και τους αγώνες της.
Τις καταλήψεις τις υπερασπιζόμαστε μαζί με τον κόσμο που αγωνίζεται ενάντια στην υποτίμηση και την απαξίωση της ζωής του. Τις υπερασπιζόμαστε μαζί με τον κόσμο που διεκδικεί δημόσια αγαθά και δημόσιους χώρους. Τις υπερασπιζόμαστε μαζί με όλους και όλες που μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα στον κόσμο της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Τις υπερασπιζόμαστε στους δρόμους, τις πλατειές, τα πάρκα και στις γειτονιές μας…
Όσες επιχειρήσεις σε κατειλημμένους χώρους και αν στήσουν, δεν θα καταφέρουν ποτέ να καταστείλουν τις σχέσεις των αγωνιζόμενων και τους ίδιους τους κοινωνικούς – ταξικούς αγώνες που διεξάγονται παντού.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Αντιβίωση (Γιάννενα) – Βάλβειο Βιβλιοθήκη (Μεσολόγγι) –
Παράρτημα, Μαραγκοπούλειο, Στέκι ΤΕΙ (Πάτρα) – Κελί (Ηγουμενίτσα)
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ
από τις καταλήψεις, τους αυτοοργανωμένους χώρους, τις συλλογικές δομές αντιπληροφόρησης
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ APERTUS
Κατάληψη Apertus – Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος στο Αγρίνιο