Κατοχή Αιτ/νίας: Η κρυμμένη εκμετάλλευση και κάποιοι που ξαναπέφτουν από τα σύννεφα

 

IMG_2082

 

«Τα τελευταία τρία χρόνια μετανάστες και μετανάστριες από την Βουλγαρία καταφθάνουν στον εύφορο κάμπο των εκβολών του Αχελώου προκειμένου με την εργασία τους (συλλογή της παραγωγής πορτοκαλιών της περιοχής) να καταφέρουν να επιβιώσουν στο τραχύ έδαφος των εκεί αγροτικών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα διαμένουν σε έναν οικισμό που βρίσκεται στην περιοχή του δήμου Οινιάδων και ειδικότερα μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Κατοχή.

 

Στους οικισμούς που διαμένουν φυσικά δεν υπάρχει ίχνος υποδομής (συνθήκες υγιεινής, νερό, ηλεκτρικό…). Ζουν σε εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, σε αντίσκηνα, ενώ αρκετοί μένουν σε έναν πρόχειρο καταυλισμό που έχουν δημιουργήσει σε ερειπωμένο παλιό εργοτάξιο. Συχνά παρουσιάζονται προβλήματα υγείας (που τα αντιμετωπίζουν κυρίως τα παιδιά που υποσιτίζονται) κατά βάση λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος λόγω της αυξημένης υγρασίας, αλλά κυρίως λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης. Αυτοί οι μετανάστες αποτελούν το φτηνό εργατικό δυναμικό της περιοχής, που πραγματικά δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί.(…)»

 

Το απόσπασα προέρχεται από κείμενο «Προς Θεού, δεν είμαστε και ρατσισταί!» που κυκλοφόρησε μαζί με φωτογραφικό υλικό το Γενάρη του 2010 από τον «Ιό Αταξίας» στο Αγρίνιο. Παράλληλα σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Παναιτωλική» (Γενάρης 2010) οι κατοχιανοί καταγγέλλουν σε άρθρο της εφημερίδας: «Δυστυχώς μια έκταση περίπου δέκα στρεμμάτων έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης, όπου δεν νοείται να ζουν άνθρωποι. Λίγα μέτρα από το σημείο, βρίσκεται και το κεντρικό υδραγωγείο της Κατοχής και ο γύρω χώρος έχει γίνει υπαίθριο αποχωρητήριο.»

 

Μετά από τρία περίπου χρόνια κάποιοι πέφτουν ακόμα από τα σύννεφα και παθαίνουν «ΣΟΚ» από τις εικόνες εξαθλίωσης και τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών από Ρουμανία και Βουλγαρία στην περιοχή της Κατοχής  Αιτωλοκαρνανίας.

 

Η εκμετάλλευση της εργασίας των μεταναστών είναι ο μεγάλος άγνωστος Χ των καπιταλιστικών κοινωνιών, η περιοχή της εργασίας που παραμένει πεισματικά σε όρους σκλαβιάς, συστηματικά απούσα από τις εθνικές στατιστικές. Ο καπιταλιστικός «κάτω κόσμος» συνεχίζει να συσσωρεύει την καταναγκαστική εργασία της «μετά τη σκλαβιά» εποχής. Και σε αυτόν τον «κάτω κόσμο» θα βρούμε την καταναγκαστική πορνεία, το δουλεμπόριο, την παιδική εργασία, τις διάφορες μορφές δουλείας ορισμένου χρόνου, την εργασία που διεξάγεται στο εσωτερικό των φυλακών, τις διάφορες μορφές στρατιωτικής εργασίας…

 

Αυτή η εργασία βρίσκεται μέσα στα όρια της σκλαβιάς, περιέχοντας όλα τα χαρακτηριστικά της: αφαιρεί την ανθρώπινη υπόσταση του ατόμου και το υποβιβάζει σε αντικείμενο προς ιδιοκτησία και χρήση μέσα σε ένα καθεστώς εκβιασμού, ανασφάλειας, καθολικής ανελευθερίας, ακραίων συνθηκών, απάνθρωπης ρουτίνας και σκληρότητας. Συνθήκες που παραμένουν ποιοτικά οι ίδιες σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη: από τους κάμπους της  παραχελωίτηδας, τα φραουλοχώραφα στη Μανωλάδας, τα κωλόμπαρα και τα μπουρδέλα της ελληνική επικρατείας, μέχρι τα χιλιάδες φασονάδικα στη Β. Αμερική και την Ασία.

 

Αυτή η εργασία, που παράγει τεράστιες ποσότητες υπεράξιας που καταλήγουν στις τσέπες των αφεντικών, είναι που παραμένει αναγκαία για την αναπαραγωγή του κεφαλαίου. Γιατί ο καπιταλισμός δεν μπορεί να σταθεί χωρίς περιοχές σκλαβιάς, άμισθης εργασίας και πρωταρχικής εκμετάλλευσης.

 

Και κάποιοι θα ξαναπέσουν από τα σύννεφα… Και θα ξαναπούν: «Προς Θεού, τι είναι αυτά που συμβαίνουν!»… Λες και δεν θυμούνται τι γινόταν στα καπνοχώραφα του Αγρινίου επί 15 χρόνια από τις αρχές του ΄90 μέχρι τα μέσα του 2000 με τους αλβανούς μετανάστες να βρίσκονται στο κέντρο της εκμετάλλευσης, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

 

Και αν κάποιοι πρωτοκοσμικοί κάτοικοι της Ν. Ευρώπης νομίζουμε πως αυτά είναι μακριά από το μονοπάτι της δικιάς μας ζωής και τα πράγματα θα φτιάξουν, τότε καλύτερα ας ξυπνήσουμε πριν ο βούρκος φτάσει πάνω από τα κεφάλια μας. Ας ρίξουμε μια ματιά στα κτήρια με τα εγκατεστημένα αντι-αυτοκτονικά δίκτυα των κάτεργων της FoxConn (της εταιρίας που παράγει τα iPad, τα iPhones και τα iPods) ή στις αποθήκες της Amazon.

 

Αλλά αν κουραζόμαστε να πάμε τόσο μακριά και θέλουμε, να πάρουμε μια ιδέα για το τι μπορεί συμβεί σε μας τους ίδιους τα επόμενα χρόνια, μπορούμε να ρωτήσουμε τους μετανάστες τι έζησαν οι ίδιοι πριν έρθουν εδώ και τι είναι αυτό που ζουν τώρα…

 

Έντυπο δρόμου «Παροξυσμός»

Δεκέμβριος 2013, Αγρίνιο

ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΒΡΩΜΑΝΕ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

 

 

Για τις παρελάσεις από σύνθεση αποκλινουσών συμπεριφορών και ιό αταξίας

 

Οι παρελάσεις επιβλήθηκαν κατά  την περίοδο της δικτατορίας του μεταξά, ο οποίος είχε γοητευθεί από την πειθαρχημένη και ομογενοποιημένη νεολαία του Χίτλερ. Σήμερα η Ελλάδα αποτελεί την μόνη χώρα στην Ευρώπη που πραγματοποιούνται μαθητικές παρελάσεις.

 

Οι παρέλασες μισούν την διαφορετικότητα και επιδιώκουν την ομοιομορφία.

 

Οι παρελάσεις είναι ο προθάλαμος για τις στρατιωτικές μονάδες και η προδιάθεση για την στρατιωτική πειθαρχία.

 

Οι παρελάσεις είναι οι τελετές βράβευσης των «έξυπνων», «όμορφων» και «ψηλών» και ταυτόχρονα η διαδικασία απόρριψης των «υπολοίπων».

 

Οι παρελάσεις  είναι η απροκάλυπτη προβολή μιας ιεραρχημένης κοινωνίας.

 

Οι παρελάσεις  υψώνουν σημαίες ποτισμένες με αίμα μειονοτήτων, εβραίων, μεταναστών, ρομά, «οχληρών»…

 

Οι παρελάσεις, παρελαύνουν ακόμα, συντηρούμενες από ψέματα, μισές αλήθειες και μυθοπλασίες.

 

ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΒΡΩΜΑΝΕ

ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

 

σύνθεση αποκλινουσών συμπεριφορών, ιός αταξίας

 

Ούτε στο Αγρίνιο, ούτε πουθενα…

 

Αφίσα που κυκλοφόρησε από το Ιό Αταξίας το 2007 σχετικά με την υπόθεση συμπλοκής συντρόφων με παρακρατικούς φασίστες και μπράβους της Χ.Α και του Λ.Α.Ο.Σ στη πλατεία Δημοκρατίας στις 04/09/07. 

 

securedownload

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ενημερωτικό κείμενο από τους/ τις «Αντιφασίστες/τριες από Αγρίνιο» (Μάρτιος 2013)

Παροξυσμός, τεύχος 13

 


 

Για να το ανοίξετε σε μορφή pdf και να το αποθηκεύσετε πατήστε στο παρακάτω σύνδεσμο:

paroksismos#13

 

Αντί προλόγου

 

 

Αυτήν τη στιγμή μεγάλα τμήματα του ανθρώπινου πληθυσμού είναι «ασύμφορα» και «πλεονάζοντα» για την λειτουργία του συστήματος. Αν τώρα τα αφεντικά μπορούσαν να πατήσουν ένα κουμπί για να εξαφανίσουν όλους εμάς που περισσεύουμε, θα το έκαναν δίχως δεύτερη σκέψη. Αν και πολλά κουμπιά υπάρχουν, αυτή την στιγμή επιχειρούνται άλλες στρατηγικές. Πάντως, το ιστορικό της κρίσης έχει δείξει πως το ξεπέρασμά της περνά μέσα από την βία, την καταστολή και τον πόλεμο, για να επιβληθεί η απαιτούμενη «τάξη» που θα προστατεύσει τα κέρδη του κεφαλαίου. Σήμερα, λοιπόν, εν όψη κρίσης, η ανταγωνιστική σχέση μεταξύ αφεντικών και εκμεταλλευόμενων ξεσκεπάζεται και οξύνεται. Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Αν θέλουμε, να πάρουμε μια ιδέα για το τι μπορεί συμβεί στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, μπορούμε να ρωτήσουμε τους μετανάστες τι έζησαν οι ίδιοι πριν έρθουν εδώ. Παράλληλα, μπορούμε να κοιτάξουμε και πίσω, στα περασμένα γεγονότα, να δούμε τι έφταιξε, τι πήγε στραβά, τι λάθη επαναλήφθηκαν, όχι μόνο στην εξέλιξη αυτού του συστήματος της εκμετάλλευσης, αλλά και από την πλευρά όλων εκείνων που φώναζαν, αντιστεκόταν και αγωνίζονταν εναντία του. Πολλές φορές ακούμε πως «Η κρίση μας φέρνει πιο κοντά». Αν είναι έτσι, τότε δεν μπορούμε παρά να αναφωνήσουμε «Καλώς την!». Ξέρουμε όμως πως τα αφεντικά σε κάθε κρίση ή ύφεση ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Οπότε όλοι εμείς, που από την στιγμή που γεννιόμαστε λαμβάνουμε εκμετάλλευση και καταπίεση, οφείλουμε να πάρουμε θέση. Και να προετοιμαστούμε…

Ήδη ακούμε τα πρώτα βήματα στις σκάλες…

Η καθολική εξαθλίωση σε λίγο θα μας χτυπά την πόρτα.

 

Ο Παροξυσμός είναι ένα έντυπο δρόμου που κυκλοφορεί από το 1998 στο Αγρίνιο, αποτελώντας κομμάτι μιας συνολικότερης στάσης και δραστηριότητας. Μοιράζεται χέρι με χέρι και χωρίς αντίτιμο, για να αποφευχθεί η διαμεσολάβηση τους χρήματος αλλά και η γενικότερη αναπαραγωγή των εμπορευματικών σχέσεων. Η κάλυψη των εξόδων της έκδοσης και της διακίνησης του γίνεται με ελεύθερη συνεισφορά.

 

Μπορείτε να το βρείτε στο Αγρίνιο στην Κατάληψη Apertus (Καλυβίων 70) και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και καταλήψεις.

Εκδίδεται από τον Ιό Αταξίας.


Περιεχόμενα

  

Αντί προλόγου, σελ. 2

Αγρίνιο 1926: Ο Αιματηρός Αύγουστος, σελ. 3

Σημειώσεις για έναν επερχόμενο πόλεμο, σελ. 4-6

Για τους 120 εκτελεσθέντες αγρινιώτες αγωνιστές, σελ. 7

Οι ρίζες του εθίμου των χαλκουνιών, σελ. 8

Καιρός να εφεύρουμε νέα «χαγιάτια», σελ. 9-10

«Είμαστε Όλοι Μετανάστες»: Θέσεις για τον ρατσισμό και την μετανάστευση, σελ. 11-15

Επίθεση στα υπό κατασκευή γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Αγρίνιο, σελ. 15

Κατάληψη Apertus, σελ. 16-17

Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια, σελ. 18-19

Ενάντια στα χαράτσια, σελ. 20

Για το κοινωνικό άσυλο και το ρόλο του Παν/μίου, σελ. 21

Σημειολογία από τις συμπληγάδες των συνόρων, σελ. 22

Έμφυλες διακρίσεις

Συνέντευξη με την Καλλιόπη Ρ., σελ. 24-29

Εικονογράφηση για το κυνήγι μαγισσών (του okso81), σελ. 30-31

Το Κυνήγι Μαγισσών, σελ. 32-33

Ο Ροΐδης για τις μάγισσες του Μεσαίωνα, σελ. 34

Κονσομασιόν, σελ. 35

Υποσημειώσεις από ξεχασμένους αστερίσκους, σελ. 36

2 σημεία ενός θεαματικού χωροχρόνου, σελ. 37

Αυτοοργανωμένη Μουσική Σκηνή, Αμόκ: αυτοπαρουσίαση, σελ. 38

Μονόδρομός ή επανάσταση της καθημερινής ζωής, διαδικτυακά, σελ. 39

Βαλκάνια και παγκόσμιος καπιταλισμός, σελ. 40-41

Ποίηση, σελ 42-44.