ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

 

Στις 4/09 /2007 τις πρώτες πρωινές ώρες τα πρωτοπαλίκαρα του υποψηφίου βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Σταθόπουλου επιτέθηκαν απρόκλητα σε παρέα αναρχικών σε κεντρικό σημείο του Αγρινίου. Ένας από αυτούς τραυμάτισε σοβαρότατα σύντροφο με ένα σπασμένο τασάκι, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως φονικό όπλο. Ο τραυματισμένος σύντροφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Αγρινίου και από εκεί στην εντατική του νοσοκομείο της Πάτρας.

Το Αγρίνιο ανέκαθεν ήταν καθαρό από κάθε φασιστική δράση. Ούτε μία αφίσα, ούτε ένα σύνθημα, ούτε καν αυτοκόλλητο πότε δεν τόλμησε να εμφανιστεί στο Αγρίνιο. Η μακροχρόνια συνεχής και συνεπής παρουσία των αναρχικών και αντιεξουσιαστών στο Αγρίνιο δεν επέτρεψε στους φασίστες πότε να κάνουν έκδηλη την ύπαρξη τους. Οι δράσεις έβρισκαν πεδίο εφαρμογής μόνο στις εθνοκυριαρχικές τους φαντασιώσεις.

RedSkullHeadGlow

Το γεγονός λοιπόν, ήταν πρωτοφανές για τα δεδομένα της πόλης μας και είχε ως φυσικό επακόλουθο να γνωστοποιηθεί  αμέσως. Όλοι επέμεναν πως οπωσδήποτε κάτι πρέπει να γίνει…Η επιθυμία για απάντηση μέσα σε μερικές ώρες έγινε επιτακτική κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα.

Την ίδια ημέρα καλέστηκε συνέλευση με ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις ομάδες, συλλογικότητες, πρωτοβουλίες, συντρόφους και συντρόφισσες που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν, όχι μόνο σύντροφοι και συντρόφισσες, αλλά και φίλοι του τραυματισμένου συντρόφου καθώς και πολλοί αγρινιώτες που θέλουν η πόλη μας να παραμείνει καθαρή από κάθε τραμπούκο και φασίστα.

Οι πολλές δεκάδες εξοργισμένων αλλά όχι φοβισμένων αγρινιωτών, που παρευρέθηκαν στη συνέλευση, ήταν έτοιμοι να συζητήσουν για να οργανωθούν και να δώσουν την απάντηση που αρμόζει σε τέτοιου είδους περιστατικά.

Μετά από πολλή κουβέντα απόφαση πάρθηκε. Η απάντηση έπρεπε να είναι πολιτική και κινηματική. Η ευρύτερη τοπική κοινωνία έπρεπε να μάθει τι ακριβώς συνέβη για να πάρουν όλοι θέση. Οι φασίστες έπρεπε να καταλάβουν ότι τίποτα δε μένει αναπάντητο, καμία πρόκληση δεν πρόκειται να μας φοβίσει.

Το Σάββατο στις 08/09, ώρα 6 το απόγευμα καλέστηκε συγκέντρωση –πορεία με αφίσα από την «Συνέλευση Αναρχικών –Αντιεξουσιαστών-στριών Αγρινίου».

Οι δημοσιογράφοι της δεκάρας (και αριστεροί της πεντάρας) του τοπικού τύπου οργίασαν με τα πρωτοσέλιδα τους. «Πόλεμος Αναρχικών –ΛΑ.Ο.Σ» διατυμπάνιζαν στις εφημερίδες τους, προσπαθώντας να σπείρουν ένα κλίμα τρόμου και πανικού, ότι τάχα οι αναρχικοί θα βγουν έξω και θα τα κάψουν… Λες και δε μας ξέρουν, λες και πρώτη φόρα θα γινόταν κίνηση αναρχικών.

Τελικά, όπως πάντα, διαψεύσθηκαν…

Το Σάββατο στις 6 το απόγευμα η πλατειά ήταν ήδη κατάμεστη.

Αναρχικοί, αντιεξουσιαστές και αυτόνομοι κομμουνιστές  από πολλές πόλεις  (Γιάννενα, Πάτρα, Αθήνα, Άρτα, Μεσολόγγι, Βόλο, Σπάρτη, Καλαμάτα…) με την παρουσία και την άποψη τους ήρθαν να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο τραυματισμένο σύντροφο και να διαδηλώσουν κατά του φασισμού. Γιατί αλληλεγγύη σημαίνει συμπαράσταση αλλά επίσης σημαίνει ενίσχυση και συνέχιση του αγώνα… Κανένας σύντροφος δεν πρόκειται ποτέ να μείνει μόνος του. ‘Όταν χτυπιέται κάποιος αναρχικός, χτυπιέται όλος ο αναρχικός χώρος. Όταν κάποιοι τα βάζούν με έναν, ταυτόχρονα τα βάζουν με όλους. Αυτό είναι και μία από τις βασικές εκφράσεις του αυθεντικού αισθήματος συλλογικότητας και συντροφικότητας.

Από την άλλη, η ανταπόκριση στο κάλεσμα της πορείας από τον κόσμο του Αγρινίου ήταν μεγάλη. Σε τέτοια ζητήματα, όλοι αγανακτούν, όλοι θέλουν να απαντήσουν.  Φίλοι και γνωστοί του τραυματισμένου συντρόφου, νέοι και νέες, άτομα από το χώρο της αριστεράς, παρευρέθηκαν στην συγκέντρωση και τη πορεία.

antifagrinio 047

Στις επτά και μισή, και αφού είχε προηγηθεί ένα συμβολικό χτύπημα με κόκκινες μπογιές στο περίπτερο του ΛΑ.Ο.Σ (το οποίο είχε πάψει να λειτουργεί από την Τρίτη), η πορεία ξεκίνησε.

250 άτομα ανέβηκάν την Παπαστράτου με ένταση, δύναμη και παλμό βροντοφωνάζοντας πως καμία πρόκληση των φασιστών δεν θα μείνει αναπάντητη. Με κεντρικό πανό «ΛΑ.Ο.Σ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ» το πλήθος των διαδηλωτών πέρασε από όλα τα κεντρικά σημεία του Αγρινίου φωνάζοντας συνθήματα «ΛΑ.Ο.Σ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ», «ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ, ΣΚΑΤΑ ΣΤΟ ΛΑ.Ο.Σ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ» ¨ΕΛΑΤΕ ΜΕ ΤΑΣΑΚΙΑ ΕΛΑΤΕ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙΑ, ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ”, “ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ”, “ΜΠΑΤΣΟΙ TV ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ”,  “ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΕΓΓΟΝΙΑ, ΤΑ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙΑ ΔΕΝ ΣΤΕΓΝΩΣΑΝ ΑΚΟΜΑ”, “Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑ” “ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ”

Επίσης μοιράστηκαν κείμενα που εξηγούσαν το περιστατικό και το λόγο της πορείας και πετάχτηκαν τριπάκια με αντιφασιστικό περιεχόμενο.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας (αλλά και της συγκέντρωσης) οι μπάτσοι ήταν εξαφανισμένοι. Πέρα του μοτοσικλετιστή της ομάδας Ζήτα που άνοιγε το δρόμο, κανένας άλλο ένστολος  δεν παρουσιάστηκε. Και το ότι η αστυνομία δεν ενόχλησε τη πορεία δεν είναι τυχαίο: είναι κάτι που έχει κατακτηθεί στο Αγρίνιο εδώ και πολλά χρόνια. Η παρουσία άλλα και ο τρόπος δράσης των αναρχικών / αντιεξουσιαστων στο Αγρίνιο, τους έπεισε πως δεν τους περνάει, πως ο ρόλος τους μόνο διακοσμητικός μπορεί να είναι. Έτσι και σε αυτή την πορεία τήρησαν το πρωτόκολλο και …εξαφανίστηκαν.

Προς το τέλος της πορείας, γράφτηκαν συνθήματα στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζονται τα γραφεία του ΛΑ.Ο.Σ (τα οποία ήταν πλησίον της Κεντρικής Πλατείας-σημείο αφετηρίας της πορείας) και φωνάχτηκαν συνθήματα. Να σημειώσουμε εδώ πως τα γραφεία του ΛΑ.Ο.Σ τα φυλούσαν δυο διμοιρίες των ΜΑΤ που βρισκόταν πάνω στους ορόφους της πολυκατοικίας, καταδεικνύοντας έτσι περίτρανα την άψογη συνεργασία αστυνομίας και παρακρατικών.

Η πορεία έληξε στην Κεντρική Πλατεία όπου παρέμεινε κόσμος για μισή ώρα περίπου.

Το Αγρίνιο είναι καθαρό και θα παραμείνει καθαρό από κάθε φασιστική δράση.


4 thoughts on “ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *