Οι “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι” της Λευκάδας

Ο πόλεμος κατά των τσιγγάνων της Λευκάδας συνεχίζεται. Στις 28 και στις 29 Σεπτεμβρίου οι μπουλντοζέρηδες άρχισαν να θάβουν τον καταυλισμό των τσιγγάνων κάτω από τα σκουπίδια και σταμάτησαν μόνο μετά από την απρόθυμη επέμβαση της αστυνομίας.

Αν θυμίζουν κάτι οι λέξεις «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», θυμίζουν το ομότιτλο εθνικιστικό ποίημα του Σολωμού που αναφέρεται σε Μεσολογγίτες που πολιορκούνταν από τον oθωμανικό στρατό, μετά από μια εξέγερση τους ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία εκδηλώθηκε με γενοκτονία όλων των μη χριστιανών κατοίκων της πόλης (κυρίως μουσουλμάνων και Εβραίων).



Από τότε περάσανε πολλά χρόνια και οι παλιοί πολιορκούμενοι έχουν γίνει με την σειρά τους πολιορκητές, οι οποίοι πολιορκούν με σκουπίδια ή με σκουπιδοκέφαλους, όπως οι Χρυσαυγίτες, τις κοινωνικά και οικονομικά αδύναμες εθνικές ή φυλετικές μειονότητες, όπως οι Ρομά, οι Αφγανοί (βλέπε Πάτρα), οι Πακιστανοί και οι Μπαγκλαντεσιανοί (βλέπε Αγ. Παντελεήμονας Αχαρνών), οι Βορειοαφρικάνοι (βλέπε παλιό Εφετείο) κλπ.



Είθισται τους Ρομά της Ελλάδας να τους πολιορκούν με σκουπίδια και κάποιες φορές να τους θάβουν ζωντανούς με αυτά, με την ηλίθια δικαιολογία ότι δεν τους βλέπουν, όταν οι τελευταίοι ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να πουλήσουν στην ανακύκλωση για να ζήσουν. Τέτοια εγκλήματα έχουν επαναληφθεί ατιμώρητα στην χωματερή του Σχιστού.



Οι Ρομά της Λευκάδας έχουν την ατυχία να έχουν υποβιβαστεί στην τελευταία κατηγορία, όπως όλοι οι άστεγοι Ρομά της Ελλάδας, όμως ακόμη και στον σκουπιδότοπο οι Λευκαδίτες δεν τους θέλουν, όπως οι Ομονιακοί δεν θέλανε τους Βορειοαφρικανούς στο Εφετείο και οι Πατρινοί τους Αφγανούς κοντά στο λιμάνι της Πάτρας.



Οι μόνοι που εδώ κι ένα εξάμηνο, περίπου, αντιστέκονται απέναντι στο αίσχος που ζουν οι Ρομά της Λευκάδας είναι η τοπική ομάδα δράσης του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας αλλά και αυτοί χωρίς επιτυχία. Οι μέχρι τώρα καταγγελίες των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης των τσιγγάνων (Ρομά) της Λευκάδας από την τοπική ομάδα της Αμνηστίας, όπως και από την Πρωτοβουλία «Λευκάδα Αξέχαστες Διακοπές», όχι μόνο δεν κατάφεραν να κάνουν να ιδρώσει το μάτι κανενός, αλλά αντιθέτως εξόργισαν την τοπική αστυνομία, που επιδόθηκε ακόμα και σε ξυλοδαρμούς τσιγγάνων και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, το οποίο αποφάσισε να εξορίσει τους Ρομά της πόλης ακόμη πιο βαθιά στον σκουπιδότοπο και κολλητά στο εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού, όπου η μπόχα από τα σκατά είναι αφόρητη.



Όμως οι Ρομά της Λευκάδας δεν το έβαλαν κάτω, μην έχοντας άλλη διέξοδο αν δεν μείνουν στον σημερινό καταυλισμό τους από το να πάνε δίπλα στα σκατά ή να απελαθούν από το νησί σαν «λαθρομετανάστες», και δεν έφυγαν από τον σημερινό καταυλισμό τους. Η ηρωική αντίσταση των σύγχρονων αυτών ελεύθερων πολιορκημένων εξόργισε τους εργολάβους που έχουν αναλάβει την ανάπλαση της περιοχής με απποτέλεσμα να πάρουν την απόφαση ΝΑ ΘΑΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.



Το προκλητικά ανήθικο και απάνθρωπο, ή καλύτερα εγκληματικό αυτό σχέδιο, άρχισε να εφαρμόζεται από τους πάντα πρόθυμους μπουλντοζέρηδες και από την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου οι μπουλντόζες άρχισαν να σπρώχνουν τόνους σκουπιδιών μέσα στον καταυλισμό.



Η γρήγορη αντίδραση της τοπικής ομάδας δράσης της Αμνηστίας κατάφερε την επόμενη μέρα να διακοπεί προσωρινά ο «ενταφιασμός» του καταυλισμού κάτω από τόνους σκουπιδιών. Όμως οι μπουλντόζες κάθε μέρα τριγυρίζουν στην περιοχή και σπρώχνουν σκουπίδια γύρω από τον καταυλισμό, περιμένοντας την στήριξη της αστυνομίας και των αρχών (που μετά από την παρέμβαση της Αμνηστίας αρνήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη του εγκλήματος)  για να ολοκληρώσουν το εγκληματικό τους σχέδιο.



Σε αυτήν την χώρα δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε αισιόδοξοι, όταν βλέπουμε τα πράγματα για τους μετανάστες και τις μειονότητες να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και τον εγκληματικό ναζισμό να κυριαρχεί στους δρόμους και να τρομοκρατεί τον κόσμο, όπως κάνανε οι μελανοχίτωνες του Μουσολίνι στην Ιταλία και οι φαιοχίτωνες του Χίτλερ στην Γερμανία. Όμως, θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι της Λευκάδας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι το τέλος, όπως έκαναν οι πολιορκημένοι του γκέτο της Βαρσοβίας το 1944, μια που, όπως και οι Εβραίοι έτσι και οι Ρομά είναι σε όλη την Ελλάδα ανεπιθύμητοι.



Η με κάθε τρόπο συμπαράσταση στους Ελεύθερους Πολιορκημένους της Λευκάδας είναι χρέος του κάθε αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και, βεβαίως, του κάθε Λευκαδίτη με κάποια στοιχειώδη αξιοπρέπεια και ηθική.



Οι μπουλντοζέρηδες καραδοκούν.

 

www.sitemaker.gr/fakyris/page_GREEK_5.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *